August 21, 2011

Tarawikh : Nak tegur sikitlah

Alhamdulillah aku masih jumpa Ramadhan tahun ni. Amalan kenalah tambah dari tahun-tahun lepas. umur dah makin tua. entah jumpa entah tidak Ramadhan tahun depan. Hanya Allah swt je yang tahu. Tarawikh tak penuh lagi. ^___^ kurang-kurang ade la jugak kan dari takde. :p

Tiap-tiap tahun pegi tarawikh. Keadaan jemaah perempuan tetap sama. Datang masjid. Amik sejadah seorang satu. Solat pun atas sejadah masing-masing. Biar selesa. Jarak antara jemaah pun regang-reganglah. Walhal ... dalam Hadis Baginda SAW :

Maksudnya: Daripada Ibnu Umar r.a berkata, Rasulullah SAW telah bersabda: “Hendaklah kamu luruskan saf, maka sesungguhnya buatlah saf seumpama saf para Malaikat, samakan di antara tumit-tumit kamu dan penuhi ruang-ruang kosong, lemah lembut dengan tangan saudara kamu, jangan biarkan ruang-ruang kosong untuk dipenuhi oleh syaitan, siapa yang menyambung (merapatkan) saf, maka Allah akan menyambungkannya, dan siapa yang memutuskan saf, maka Allah akan memutuskannya.” (Riwayat Ahmad, an-Nasaie, Abu Daud dan Hakim)

Dari Aisyah, dari Rasulullah s.a.w , sabdanya “ Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya mendoakan orang-orang yang merapatkan barisan-barisannya dalam solat ,”

 Kita bukan tak nak tegur, tapi orang muda tegur orang tua amatlah pelik di kalangan orang kita kan. Nanti cakap kita itu ini. Tapi ada yang dah Hajjah pun. Mestilah tahu hukum hakam adat waktu berjemaah. Disebut beberapa  riwayat yang kita sendiri ada yang sedia maklum :-
Saf yang rapat tidak dimasukki syaitan, (walaupun syaitan itu jisim halus dan boleh memasukkinya melalui celah betis). Begitu juga rumah yang dibaca Bismillah sebelum ditutup pintu (walaupun syaitan boleh masuk melalui lubang, ia tidak masuk), atau makanan yang ditutup dan dibaca Bismillah.
Kalaulah  orang kampung aku dapat baca post ni kan senang. Jadi sama-samalah kita renung-renungkan.  Moga Allah swt terima solat-solat kita kali ni, sebelumnya dan seterus-terusnya. Amin Ya Rabbal Alamin. Aku sekadar ingat mengingati.Yang baik datangnya dari Allah.

Selamat Menyambut Bulan Syawal yang akan datang :)
No comments:

Post a Comment